En weer een beetje olie erbij...........

Discussie in 'Brazilië' gestart door scuba@hotmail.com, 15 apr 2008.

 1. scuba@hotmail.com

  scuba@hotmail.com New Member

  Lid geworden:
  6 apr 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Brazilië ontdekt kolossaal olieveld
  Geplaatst op dinsdag 15 april 2008 om 07:17
  RIO DE JANEIRO (ANP) - Voor de kust van Brazilië is een van de grootste olievoorraden ter wereld ontdekt. De directeur van het Braziliaanse nationale aardolie-instituut ANP, Haroldo Lima, zei dat het voor de kust van Rio de Janeiro gevonden olieveld mogelijk het op twee na grootste ter wereld is.

  Lima zei dat hij deze vooralsnog onofficiële informatie heeft van de staatsoliemaatschappij Petrobras. Het gaat mogelijk om 33 miljard vaten olie. Het is op dit gebied de grootste ontdekking in dertig jaar tijd, aldus Lima. Wel ligt de olie op circa 5 kilometer diepte. Het olieveld is Carioca genoemd naar de inwoners van de havenstad Rio. Het zal nog jaren duren voor daadwerkelijk met de exploitatie kan worden begonnen.

  In november maakten de Braziliaanse autoriteiten bekend dat ze voor de kust van de deelstaat Sao Paulo een reusachtig olie- en gasveld hebben gevonden.

  Dit is weer eens positief vergeleken met de andere topics....!!   
 2. arno@graansilo.nl

  arno@graansilo.nl New Member

  Lid geworden:
  18 mei 2006
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Is honderdéntwaalfdollaréntwintigcent per vat x 33 miljard is 3.7 biljoen dollar en nog wat (bruto). Brazilië wordt nog rijker dan Noorwegen. Weer 'n reden om mijn biezen te pakken...
   
 3. spartelrat

  spartelrat New Member

  Lid geworden:
  12 sep 2007
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Vandaag hoorde ik op het nieuws dat het toch ook echt wáár is.Er was nog wat onduidelijkheid gisteren over die 33 miljaard.
   
 4. arno@graansilo.nl

  arno@graansilo.nl New Member

  Lid geworden:
  18 mei 2006
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Lula is vandaag weer 66 miljard dollar rijker geworden want olieprijs naar + 114 dollar.
  33 miljard vaten is het verbruik van de hele aardkloot in 1 jaar. Maar 5000 meter diep en dan nog door een zoutlaag heen daar moeten ze toch echt SBM Offshore voor inschakelen...
   
 5. osdorpje

  osdorpje New Member

  Lid geworden:
  27 feb 2006
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Norsk FugrøArnoud Wolff - 17 april 2008, 15:30

  Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras heeft weer een olieveldje ontdekt, Carioca genaamd. Volgens eigen zeggen zou er zo’n 33 miljard vaatjes olie in kunnen zitten.
  Dat is ongeveer een jaar wereldolieconsumptie. En een vaatje kost deze dagen bijna 115 dollar, dus daar mag best een sambaatje op gedanst worden.


  Interessant is dat de olieprijs gewoon doorsteeg op de dag van bekendmaking. Heel vreemd is dat trouwens niet. Het zal immers minimaal tien jaar duren voordat het eerste vaatje getapt gaat worden.

  Nederlandse bedrijven profiteren mee van de Braziliaanse boorijver. Royal Dutch Shell (RDS) heeft een belang in één van de deelvelden van Petrobras.

  Fugro en SBM
  Ik hoop dat ze tegen die tijd wat kunnen verdienen, want de onderzoeks- en exploratiekosten nemen in rap tempo toe en een groot deel van de opbrengsten zal als belasting naar de Braziliaanse staatskas vloeien. Die stijgende kosten zijn wel goed nieuws voor de Nederlandse dienstverleners SBM Offshore en Fugro.

  De eerste doet met haar drijvende productieplatforms al goede zaken met de Brazilianen en krijgt opnieuw een kans om bij de productie te worden betrokken. Bodemonderzoeker Fugro zal op korte termijn profiteren, omdat het seismische onderzoek zal moeten uitwijzen waar de olie precies zit en hoe die het beste naar boven gebracht kan worden, natuurlijk.

  Diep en moeizaam
  Het Carioca-veld behoort tot de diepwatervelden zoals die in de Golf van Mexico en voor de kust van West-Afrika liggen. Het exploratiewerk vindt plaats op dieptes tot 7 km, waar het werk gehinderd wordt door woeste zeeën en de lastige bodemstructuren, ondermeer met dikke zoutlagen.

  Zout bemoeilijkt seismisch onderzoek omdat de geluidsgolven door het zout afgebogen worden. Speciale technieken zoals wide-azimuth seismiek dat gebruik maakt van meerdere seismische schepen die in formatie varen en bodemonderzoek doen, zijn noodzakelijk om goede data te krijgen.

  Een onbekende winnaar van de speurtocht naar olie in diepe velden huist in Noorwegen, in het olieplaatsje Stavanger om precies te zijn. Odim heet het bedrijf, niet te verwarren met de Noorse fundmanagement groep Odin, bekend van het roemruchte Odin Offshore Fund.

  Cruciaal
  Odim begon in de jaren ’70 als ingenieursbedrijf met als specialisatie lieren en hydraulische systemen voor het binnenhalen van netten op vissersboten. Nu is het een van de snelst groeiende technologiebedrijven gericht op bodemonderzoek en exploratie in met name diepe wateren.

  Odim heeft voor haar hydraulische kerntechnologie een aantal toepassingen, waarvan twee het grootste potentieel hebben:


  automatische afrolsystemen voor bodemonderzoek,
  takelsystemen voor diepwater-constructiewerk.
  Deze zorgen voor het snel en accuraat afrollen van de seismische kabels die de schepen van bodemonderzoekers als Fugro achter zich aanslepen om data te vergaren. Het is een cruciaal onderdeel omdat door slecht afrollen de resultaten van bodemonderzoek zo de prullenbak in kunnen.

  Volgeboekt
  Of, in het ergste geval, de dure seismische kabels breken en daardoor het bodemonderzoek voor uren zoniet dagen vertraagd kan worden. Zeker op de woeste kustwateren zoals bij Brazilië is een hoge graad van automatisering en een nauwkeurige, onverwoestbare hydrauliek cruciaal.

  Een Odim-systeem kost daarom al snel 20% van de totale aankoopsom van een bodemonderzoekschip. In deze markt heeft Odim een marktaandeel van 100%. Tot 2010 zijn de Noren helemaal volgeboekt. Odim zal de productie flink moeten opvoeren om de nieuwe seismische schepen die in de vaart komen uit te rusten met haar technologie.

  De uitdaging voor offshore bouwbedrijven zoals het Nederlandse Heerema die de installaties maken en op de oceaanbodem neerzetten is de diepte waarop gewerkt moet worden. De druk die op vele kilometers diepte heerst is enorm. Alleen onbemande onderzeeërs en robots zoals die van Fugro kunnen daar werken.

  Tijdsperiode grafiek: JaarMaandWeekVandaag

  CTCU
  Het Carioca-veld spant de kroon met een diepte van 7 kilometer. Staalkabels die apparatuur af laten zakken breken door hun eigen gewicht op 3 à 4 km diepte. Daar komt als probleem bij dat het gewicht en de omvang van 4 kilometer staaldraad grote hulpschepen vereist simpelweg om die massa te kunnen dragen.

  Odim heeft een oplossing op basis van fibre-draad (garen). Dat heeft een dusdanig laag soortelijk gewicht dat het zelfs op 10 kilometer diepte niet breekt. Fibre vereist wel een secuur en beheerst afrolmechanisme, want de sterkte boven water is minder dan staal. Precies de kerntechnologie van Odim.

  Het systeem heet CTCU en is een technische doorbraak. Zonder CTCU zouden de Braziliaanse velden niet bewerkt kunnen worden, hoeveel olie er ook moge zitten. Daarom is Petrobras een belangrijke sponsor van Odim. Al het onderzoekswerk wordt door hen bekostigd. De hele offshore markt groeit al bijna vijf jaar zeer sterk.

  Groeimarkt
  De beurs houdt rekening met een sterke afzwakking van deze markt, want de waarderingen van de offshore bedrijven zijn laag. Fugro handelt op iets meer dan 10x operationele netto kasstroom en Odim op net iets meer. Terwijl op basis van het orderboek van de Noren in de komende twee jaar de omzet minimaal gaat verdubbelen.

  En als gevolg daarvan gaat de winst meer dan verviervouden. De grote olieconcerns hebben na een decennium van kostenbesparingen pas sinds enkele jaren weer aandacht voor hun kernopdracht: het zoeken van olie. De bodemonderzoekbudgetten voor dit jaar zullen weer 20% stijgen.

  Daarvan wordt alleen al 5 to 10% opgegeten door prijsstijgingen van de behulpzame dienstverleners. Zoals Fugro en Odim. (Full disclosure: voor posities, zie disclaimer)  --------------------------------------------------------------------------------
   
 6. dr.flecha@yahoo.com.bra

  Lid geworden:
  15 apr 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  De Brazilianen hebben zelf techniek in huis en hebben ook getoond die wanneer nodig met veel creativiteit zelf te kunnen ontwikkelen. Ze boren nu al in relatief diep water.

  De Atlantische Oceaan voor de kusten van de deelstaat Rio de Janeiro en Espírito Santo kan niet tot een woeste zee gerekend worden. Misschien zijn er wel sterke stromingen.

  In ieder geval Jeroen als ze het in diepe zeeën van de Golfo do México kunnen, of voor de kust van West-Afrika, kunnen ze het hier ook.

  Ben jij verkoper bij Odim of zo?
   
 7. osdorpje

  osdorpje New Member

  Lid geworden:
  27 feb 2006
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Nee, ben geen verkoper van Odim. Dit stuk komt van een beleggingssite.Daar worden de bedrijven die een graantje mee zouden kunnen pikken van deze vondst besproken.

  Kan zelf geen oordeel vellen over de kwaliteit van de Braziliaanse boor-technieken.

  Kleine uitleg/opinie van Sponzzz zou misschien wat meer helderheid kunnen verschaffen of ze het zonder buitenlandse specialismen afkunnen of niet.
   
 8. dr.flecha@yahoo.com.bra

  Lid geworden:
  15 apr 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik vertrouw de uitleg van Sponzzz (waar blijft hij toch?)niet helemaal want hij heeft een grote hekel aan Petrobras. Maar, het kan best zo zijn dat technologie huren goedkoper uitvalt. Bovendien wordt in dat soort contracten altijd de overdracht van die technologie bedongen.
  Ik heb alles nog niet echt doorgelezen (het gaat nog zo lang duren) maar als er stukken van dat veld onder een zogenaamd "contrato de risco" vielen mag de maatschappij die daar werkt onder bepaalde voorwaarden ook gaan boren. Ik moet er alleen niet aan denken wat er gebeurt als zo'n veld gaat lekken. Ik weet niet meer of het in de buurt van Iran was, maar daar lijkt de zee me te klein, dat er een olievlek ter grootte van de deelstaat Minas Gerais uit zo'n boorgat lekte.
  Wat kabels betreft die door hun eigen gewicht breken, vraag ik me af of er om een bepaald aantal afstanden geen soort ondergedompelde drijvers aan vast kunnen worden gemaakt die het gewicht per stuk kabel verlichten. Maar misschien zie ik dat als wel helemaal verkeerd.
   
 9. osdorpje

  osdorpje New Member

  Lid geworden:
  27 feb 2006
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Sponzzz heeft een kritische houding t.o.v. veel Braziliaanse dingen, en dat deel ik eigenlijk wel, vooral met de periode dat ik hier nu langer verblijf.

  Met voorgaande postings heeft hij toch wel laten zien goed thuis te zijn in dit soort zaken, en vandaar dat ik aan zijn mening waarde hecht.

  Van uit een beleggersoogpunt gezien interesseer ik me ook voor dit soort zaken, en vraag ik me wel af of er niet te hard wordt gejuicht bij deze vondst. De vaatjes liggen niet voor het oprapen en er moet dus heel wat kennis en geld komen, om de zooi omhoog te krijgen. Hoe hoger de olieprijs hoe sneller je de investeringen terugverdient. Ook psychisch is het goed om te weten dat je een fikse voorraad onder de grond hebt zitten, (moeilijk) winbaar of niet.

  Zelfde heb je eigenlijk in Nederland. DSM heeft nog steeds de patenten op de kolen in de Limburgse grond. Omdat ook de prijs van kolen de laatste tijd enorm zijn gestegen waren er toch weer vragen richting DSM gekomen over de patenten, en of er in de toekomst........Nu speelt het nog niet, maar bij een olieprijs van usd 150 (dit jaar nog ?) of usd 200, zal men elke optie serieus onderzoeken.


   
 10. scuba@hotmail.com

  scuba@hotmail.com New Member

  Lid geworden:
  6 apr 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Alle techniek komt uit de USA en Europa,wij werken op 3 kilometer diepte.Die 2 kunnen er nog wel bij denk ik.
  De dingen die Spons over deze heefd verteld kloppen allemaal wel.
  Kijk eens naar de schepen en instalaties die Huisman ontwikkeld heefd.Petje af,maar daar wordt veel geld aan R&D uit gegeven.Moet ook wel.Of het pijpleg bedrijf Allseas uit Delft ook zo iets,die hebben zo'n beetje een open/hot lijn met de TH aldaar.We gaan heus nog wel verder dan dit,daar ben ik van overtuigd.
   
 11. BJoling

  BJoling New Member

  Lid geworden:
  6 apr 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Spons reageert niet!Hij staat al genoeg voor gek en is niet meer nodig in de Braziliaanse olieboringen!En terecht!!!
   

Deel Deze Pagina